Cпецпроекты

«Кипяток, кровянка и сухая мивина пачками». Правила еды Владимира Парасюка


0 7216 288

Мы спрашиваем у людей, не связанных с ресторанным бизнесом и гастросферой, о том, что они ели в детстве, какую еду ненавидели, ели ли они сухую мивину и какую самую странную еду пробовали. Сегодня своими воспоминаниями и предпочтениями делится народный депутат Владимир Парасюк.

Я в їжі невибагливий. Не їм оливок, не їм кров’янку. Ні, якщо буде якась біда, то я з’їм і оливки, і кров’янку. Але якщо є можливість відмовитись, то я краще відмовляюсь. А ще я не люблю капусту броколі. Хоча от недавно з’їв, бо не було більше нічого. Був якийсь суп з цією броколі, а їсти хотілося страшенно. Ну я і з’їв. А шо робити?

Я люблю рибу будь-яку без винятку, не сушену, а приготовану гарно. Лосося, наприклад. Дуже люблю болгарський перець. Свіжий, в сенсі сирий. Червоний, жовтий — можу їсти його та їсти. Я взагалі наче блендер. Можу будь-що перетравити. Щоправда, останнім часом на дієті, бо займаюся активно спортом, тому намагаюся обирати корисну їжу. ЗОЖ та все таке інше.

У дитинстві, пам’ятаю, пив багато молока. У бабці в селі було молоко, вона передавала нам його. То я те молоко споживав цілими літрами. І досі люблю «молочку» — йогурти всілякі, кефір. І молоко просто так можу пити, замість води. Кип’яченого молока я взагалі не люблю, не споживаю. Якщо є можливість десь придбати свіже, яке не пройшло обробку, завжди купую і не боюсь його пити. Зараз вже нема такого молока, як в дитинстві. Бо коров мало. Нє, ну де корову знайдеш? А колись брали таке горнятко, йшли до баби, баба доїла корову, і вона нам натуральний продукт з-під корови робила, і пінка стояла на тому молоці, ух!

Але молоко п’ю, навіть якщо воно не прямо з-під корови. А ось ці модні пластівці з молоком — не дуже. Але знову-таки: можу з’їсти, якщо більше нема чого. Позавчора, наприклад, їв, ці «хлоп’я», бо не було шо. Я в Київ приїжджаю, закупляю продуктів на тиждень. А це я приїхав, і не було вдома нічого, окрім молока та пластівців. Молоко ще не зіпсувалося, тому я собі таке зробив.

А ще в дитинстві дуже любив манку, її прямо дуже багато їв. Хоча їв я її тому, що не було іншого вибору. Я дитина, яка народилась у 87-му році, яка знає, що таке Радянський Союз і що таке пострадянські дитячі садочки. Коли рано-вранці, в обід і на вечір давали одну манку. Одну й ту саму, розумієте? Свіжість її різнилася.

Ту кашу, що варили вранці, на сніданок ще добре було їсти. А от увечері вона вже виглядала, в принципі, як монолітний витвір мистецтва. Але, пам’ятаю, був дуже смачний джем з яблук, і ми його дуже багато додавали в кашу і добряче мішали. От так кидали джем у тарілку до несвіжої манки, і нормально, можна було їсти. Як бачите, всі живі-здорові. Суху мівіну, до речі, теж їв у школі, споживав її пачками. І, як бачите, теж живий-здоровий. Я нормальна дитина, у мене все було в житті — навіть суха мівіна.

Суші люблю, але якщо вони з лососем, з авокадо, з сиром. Якщо вони з вуграми різними, то я таке не їм. Я не розумію походження вугра, не розумію, що воно таке і звідки взялося. Для мене це якесь ноу-хау в кулінарії, хоча, кажуть, його давно їли.

Нетрадиційну кухню не практикую, бо досить консервативний в кулінарії. Загалом їм страви, які звичні для нас і є в повсякденному житті. А якихось там мух, щурів, шовкопрядів — таке я не їм. У мене от рік тому друг приїхав з-за кордону і привіз, знаєте, є така дуже елітна кава, що її годуєш звірятку, і те звірятко… Загалом… Ну, ви розумієте. Мені бридко було навіть думати про це, не те що пити цю каву! А пачка тієї кави, поміж іншим, щось там близько 250 доларів коштувала! Але мені байдуже на ціну, мені це було нецікаво і ніколи не буде цікаво, як вона там смакує та кава. Я думаю, це якесь збочення.

(Мова йде про Kopi Luwak — один з найдорожчих сортів кави у світі. Її ціна — від 250 до 1200 доларів за кілограм. Процес виробництва копі лувак полягає в тому, що тварини поїдають стиглі плоди кавового дерева, перетравлюють м’яку оболонку, яка оточує кавові зерна, у той час коли боби не перетравлюються і виходять з організму цілими. Люди вибирають ці зерна з посліду, миють, сушать та обсмажують. Іноді зерна продають у вигляді цілих екскрементів. — Ред.)

От бутерброд з ковбасою — це нормальна тема. Проста, зрозуміла. Канапки з мікрохвильовки взагалі люблю — коли вони гарячі такі. До речі, мікрохвильовка — ото і все, що я готую. Я не вмію готувати і не люблю, і не хочу. Ну не моє це, і все! Максимум, що можу, то яєчню посмажити, яйця навчився нормально готувати. Просто все роблю по інструкції. А так я вам ані макаронів не зварю, ані супу.

У принципі, нікого не напрягаю, щоб мені хтось робив їсти. Вдома, якщо до батьків приїжджаю, мама смачно в мене готує. Сестра також смачно готує, тільки не дуже часто. А от її чоловік — він кулінар від Бога, то я деколи ще там у них в гостях можу під’їдати. А от коли в Київ приїжджаю, то їм у Верховній Раді, в комітетах.

Якби мені сказали, що можна обрати тільки одну страву, яку треба буде їсти до кінця життя кожного дня три рази на день, я би обрав хліб. Це страва, яка допоможе жити. Перець болгарський люблю, але, думаю, на тих перцях довго не протягнеш. Бо це вода, і вона не має ніяких поживних калорій, а от хліб може забезпечити життєдіяльність людини. Бо хліб усьому голова. Тут я вже підхожу не з точки зору, що люблю чи не люблю, смачно воно чи несмачно. Я підходжу прагматичніше.

У мене взагалі до їжі дуже прагматичний підхід. Я ніколи не розцінюю її з точки зору смаку чи ще якихось нюансів.

А ще я дуже швидко їм. Це в мене така звичка з армії. Бо коли служив, то навчився там. Та що там їсти — гаряче пити, кип’яток. Коли була година на обід, і нас всіх зганяли їсти. І на їжу було п’ять хвилин максимум. Не встиг? Ходи голодний. Я пам’ятаю, нам давали гречку і в мене було таке відчуття, що та каша була з якогось реактора. І борщ той, юшки всілякі такі гарячі були, от реально окріп! І я розумів, що хукати там немає часу, треба швидко-швидко їсти, і все. І я реально собі язика попік, усе попік. А потім звик. Три хвилини — і все, немає їжі. І через  це я маю великі проблеми.

 

Подписывайтесь на нас в Facebook!

Написать комментарий

Такой e-mail уже зарегистрирован. Воспользуйтесь формой входа или введите другой.

Вы ввели некорректные логин или пароль

Извините, для комментирования необходимо войти.
Рекомендуемое

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: