Cпецпроекти

Баклажани по-грузинськи та м’ясо із порічкою. Що готувати в липні з сезонних продуктів


0 1511 222
Що купувати на ринку цього місяця? І що можна з цього приготувати? Аби було смачно, корисно, але при цьому не треба було півдня стояти на кухні? Ми маємо відповіді на всі ці запитання.

Редакторка розділу «Їжа» та авторка фуд-блогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні  продукти, а також ділиться простими рецептами, які не займуть багато вашого часу та сил.

У липні Маша радить купувати на ринках томати і картоплю, кабачки та баклажани, рукколу та базилік, а також порічку, чорницю, ожину та інші ягоди.

У липні на ринках треба брати томати. Помідори посеред літа – просто вогонь. Соковиті і різнокольорові: червоні, рожеві, жовті, чорні, сливки, черрі, бичаче серце… Беріть усі, міксуйте в одній тарілці, зробіть веселку зі свого салату. Найпростіший салат у світі — це взяти різнокольорові помідори, порізати їх скибочками, скласти у миску, додати сіль і свіжо змелений чорний перець. За бажанням, можна додати ще синю цибулю, порізану тонкими, майже прозорими напівкільцями. Полити все це духмяною соняшниковою олією та перемішати — найкращий і найпростіший салат у світі готовий.

Або ще можна приготувати з томатів гаспачо – традиційний іспанський холодний суп. Для його приготування нам знадобиться:

  • помідори – 2 шт.
  • огірок – 1 шт.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • перець чилі – за смаком
  • оливкова олія – 2 ст. л.
  • лимонний сік – 1 ч. л.
  • сіль, перець – за смаком

Помідори обдаємо окропом, знімаємо з них шкірку. Огірки чистимо від шкірки, цибулю – від лушпиння. Перець миємо, витрушуємо з нього насіння. Овочі ріжемо на дрібні шматочки. Складаємо все у блендер, додаємо інші інгредієнти, змішуємо все до однорідності. Перед подачею охолоджуємо.

Картоплю теж купуйте у липні на ринках. Вона, звісно, вже не така молода, як, приміром, у травні-червні, але шкірка у неї ще тоненька, тому можна не паритися і готувати прямо з нею — варити, смажити або запікати. У наших краях молоду картоплю чомусь їдять виключно у вареному вигляді — з вершковим маслом Так, це смачно, не сперечатимусь. Але у світі також існує безліч інших страв, які можна приготувати із молодою картоплею.

Картоплю можна запекти зі сванською сіллю — так називається суміш солі та грузинських спецій і прянощів. Можна зробити з неї гратен — ідеальне рішення для вечері на кілька людей. Можна зробити вегетаріанські шашлички у духовці, а можна салат — німецький картопляний або теплий з ковбасками. Рецепти цих страв можна подивитися тут.

Кабачки купуйте обов’язково у липні – поки вони ще молоді, без кісточок та із тонкою шкіркою. Такі кабачки можна їсти навіть сирими. Або зробити з них овочеву локшину. Треба помити кабачки, нарізати їх овочечисткою на тоненькі смужки. Зверніть увагу, що на овочечистках (тих, що продаються у магазинах «Усе по 10 грн») зазвичай один ніж гладкий, а другий – із зубчиками. Ось цими зубчиками потрібно шкрябати кабачок (або ж цуккіні), і ви отримаєте тоненьку локшину. Додаємо у ці овочеві спагетті сіль та перець за смаком і разом зі жменею молодого горошку обсмажуємо у глибокій пательні у невеликій кількості олії.

Або можна зробити кабачкові оладки на сніданок. Треба помити два кабачки, потерти їх на терку, віджати сік, додати одне яйце, столову ложку тертого пармезану, трохи борошна (десь жменьку) та сіль-перець за смаком. Вимішуємо все добре та ложкою викладаємо на розігріту та змащену олією пательню. Смажимо з обидвох боків до золотавого кольору.

01/8

Ягоди беріть у липні, бо потім їх просто не буде. Точніше, вони-то будуть, але або тепличні та не дуже смачні, або закордонні й дорогі. Беріть усе: малину та ожину, залишки полуниці та черешні, чорницю й лохину, смородину і порічку, вишню й аґрус. Їжте ці ягоди просто так, печіть з ними пироги, додавайте у морозиво, робіть з них сорбети, а також соуси до м’яса. Крім того, раджу вам приготувати влітку соус з порічки – його кисло-солодкий смак ідеально доповнить м’ясні страви.

  • порічка – 800 г
  • цибуля – 1 шт.
  • червоне сухе вино – 1/3 склянки
  • цукор – 1 ст. л.
  • часник – 1 зубик
  • сіль – дрібка
  • перець – за смаком
  • олія – для смаження

Часник і цибулю чистимо, дрібно ріжемо та обсмажуємо в оливковій олії на сковороді. Порічку миємо, обриваємо зелені гілочки та подрібнюємо блендером. За бажанням можна перетерти через сито – так соус матиме більш гладку консистенцію. Але можна на заморочуватися. Подрібнену порічку викладаємо на сковорідку до часнику і цибулі, додаємо сіль і цукор і добре перемішуємо. Накриваємо кришкою та залишаємо тушкуватися на маленькому вогні кілька хвилин. Далі додаємо вино, перемішуємо соус і готуємо, доки соус не почне гуснути. Знімаємо з вогню, переливаємо у банку та даємо вистигнути.

Баклажани також беріть в липні на ринках. Баклажани добрі тим, що з них можна робити що завгодно: можна смажити, тушкувати або запікати, можна зробити з баклажанів салат чи закуску, а можна — гарнір або основну страву.

Я пропоную приготувати баклажани по-грузинськи, тобто рулетики з баклажанів із горіховою начинкою. Баклажани треба помити, тонко нарізати уздовж та обсмажити до золотавого кольору з двох сторін у великій кількості олії. У блендері подрібнити склянку грецьких горіхів, додати до них дрібно різаний пучок кінзи, чайну ложку приправи хмелі-сунелі, подрібнений часник (1-2 зубчики), сіль, перець за смаком та трохи олії. Все перемішати, намазати цією сумішшю смажені смужки баклажанів і згорнути їх рулетиками.

Зелень також всяку беріть у липні: синій так червоний базилік, кріп та петрушку, рукколу й шпинат, зелену цибулю, кінзу та все інше, що впаде вам в око. Додавайте в салати, готуйте соуси та лимонади та їжте просто так – у прикуску із томатами та сиром.

Рецепти салатів з рукколою можна подивитися тут. Рецепти зі шпинатом можна почитати тут і тут. А з базиліку можна приготувати смузі (рецепт дивися тут) або лимонад (рецепти тут).

Світлини: Олександра Генералова

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ М’ясо, риба, соуси, салати. Що приготувати із гірчицею
2480 0 200
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Вечеря нашвидкуруч. 7 простих рецептів на кожен день
4297 0 120

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: