Cпецпроекти

Кекс, оладки, фалафель і крем-суп. Що готувати з буряку, окрім борщу та вінегрету


0 911 20
Ми звикли, що буряк — це борщ, вінегрет і оселедець під шубою. І ми не проти цих страв, зовсім ні. Але поки на дворі сезон молодого буряку, хочемо нагадати, що окрім цієї «святої трійці» можна приготувати ще безліч класних страв — починаючи від салатів і закінчуючи десертами.

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк ділиться простими рецептами страв з буряку, приготування яких не відніме у вас безліч часу та сил.

Бурякові оладки

  • буряк – 1 шт. (невеличкий)
  • борошно – 4 ст. л.
  • яблуко – 1 шт. 
  • молоко – 1 склянка 
  • яйце – 1 шт. 
  • цукор – за смаком
  • сіль – дрібка
  • олія – для смаження

Буряк та яблуко очищуємо від шкірки, тремо на дрібній тертушці. До буряка додаємо борошно та потрохи вливаємо молоко, постійно помішуючи. Мішаємо добре, аби не було грудочок. Додаємо яйце, цукор і сіль, знову перемішуємо. ложкою викладаємо на розігріту та змащену олією сковорідку. Смажимо до золотавого кольору з обидвох боків.

Буряковий фалафель

  • сухий нут (турецький горох) – 300 г
  • буряк – 2 шт.
  • цибуля-шалот – 2 шт.
  • борошно – 125 г
  • посічена зелень петрушки – 1 склянка
  • посічена зелень кінзи – 1 склянка
  • мелений кмин – 2 ч. л.
  • мелений коріандр – 2 ч. л. 
  • сіль – 0.5 ч. л.
  • перець чілі – 0.5 ч. л.
  • лимон – 1 шт. (дрібно натерти цедру і видавити 3 ст. л. соку)
  • олія – для смаження
  • овочі, соус – для подачі

Нут викладаємо у миску та заливаємо водою. Залишаємо на ніч. Зранку зливаємо воду та промиваємо проточною водою. Буряк і цибулю чистимо та ріжемо шматочками. Складаємо у блендер нут, буряк та цибулю, додаємо борошно, зелень, цедру і сік лимона, спеції, сіль і перець. Подрібнюємо, поки маса не стане схожою на хлібні крихти. Змочуючи руки у холодній воді, ліпимо з цієї суміші кульки. Залишаємо у прохолодному місці на 30 хвилин. Потім викладаємо у розігріту та змащену олією пательню і смажимо на великому вогні до золотавого кольору з усіх боків. Готовий фалафель викладаємо на паперові рушники, щоби прибрати зайвий жир. Подаємо зі свіжими овочами та натуральним йогуртом або кунжутним соусом тахіні.

Крем-суп із буряка

  • буряк – 2 шт.
  • картопля – 2 шт.
  • вода – 800 мл
  • вершки – 50 мл
  • тертий корінь імбиру – 1 ст. л.
  • вершкове масло – 1 ст. л.
  • сухі трави – 1 ч. л.
  • коріандр – 1 ч. л.
  • сіль, перець – за смаком

Каструлю із водою ставимо на вогонь і доводимо воду до кипіння. Буряк і картопля миємо та чистимо. Ріжемо овочі кубиками так, аби буряк був нарізаний удвічі дрібніше за картоплю – так овочі приготуються одночасно. Кладемо картоплю й буряк у воду і варимо до м’якості. На сковороді розігріваємо олію, кладемо на неї роздавлені насіння коріандру і ароматизуємо олію на невеликому вогні одну хвилину. Потім додаємо корінь імбиру і тушкуємо ще хвилину. Додаємо вміст сковорідки до овочів у каструлі та варимо все разом 2-3 хвилини. Подрібнюємо суп блендером і повертаємо на мінімальний вогонь. Додаємо сіль, перець і суху зелень. Вливаємо вершки, перемішуємо і доводимо до кипіння.

Буряковий хумус

  • нут – 200 г
  • буряк – 1-2 шт.
  • часник – 2-3 зубчики
  • кунжутна паста тахіні – 4 ст. л.
  • кунжутне масло – 3-4 ст. л.
  • лимонний сік – 3 ст. л.
  • кмин – щіпка
  • сіль, перець, інші приправи – за смаком

Нут заливаємо на ніч холодною питною водою у пропорції 1: 3. Зливаємо воду, промиваємо боби і відварюємо у свіжій воді приблизно годину. Нутовий відвар зливаємо в окремий посуд. Якщо є можливість, руками знімаємо шкірку з бобів для ніжної й однорідної текстури хумусу.

Буряк добре миємо за допомогою щітки та відварюємо у шкірці до м’якості. Чекаємо, поки нут і буряк вистигнуть. Буряк чистимо від шкірки і нарізаємо великими кубиками. Кладемо буряк і нут в чашу блендера, додаємо лимонний сік, кунжутне масло, часник, сіль, кмин і трохи нутового відвару. Збиваємо блендером на максимальній потужності до однорідності. Слідом додаємо тахіні та ще раз подрібнюємо. За бажанням розбавляємо хумус відваром, маслом або кунжутною пастою, аби отримати потрібну нам консистенцію. Перед подачею відправляємо у холодильник на 1-2 години.

Карпаччо з буряка

  • буряк
  • бальзамічний оцет
  • олія
  • сіль, перець

Буряк запікаємо до м’якості. Даємо вистигнути, потім чистимо та нарізаємо тоненькими кільцями. Викладаємо на тарілку, додаємо дрібку солі й перцю, збризкуємо бальзамічним оцтом та олією. За бажанням, при подачі можна додати м’якого сиру та зелені.

Маринований буряк

  • буряк – 500 г
  • цибуля – 1 шт. (середня)

Маринад

  • вода – 350 мл
  • оцет – 150 мл
  • сіль – 1 ч. л.
  • лавровий листок – 1-2 шт.
  • запашний перець горошком – 5 шт.
  • чорний перець горошком – 3-5 шт.
  • гвоздика – 1 шт.
  • цукор – 5 ст. л.

Буряк миємо та разом зі шкіркою запікаємо у духовці (можна відварити у воді або приготувати на пару). Коли буде готовий, обдаємо холодною водою, чистимо від шкірки та ріжемо шматочками. Цибулю чистимо та ріжемо тонкими півкільцями. Складаємо овочі в банку, чергуючи їх між собою: шар буряка, шар цибулі тощо. Для маринаду змішати всі складові, закип’ятити, охолодити й залити цим відваром буряк. Поставити у холодильник мінімум на добу.

Чіпси з буряку

  • буряк – 2 шт.
  • олія – 2 ст. л.
  • морська сіль – за смаком
  • спеції та трави – за бажанням

Духовку розігріваємо до 200 градусів. Буряк чистимо та ріжемо тонкими скибочками. Змішуємо буряк з оливковою олією та сіллю. Викладаємо на деко в один шар. Випікаємо 15-20 хвилин. Чекаємо поки вистигне та подаємо з улюбленим соусом.

Буряковий кекс

  • буряк – 2 шт. (середні)
  • яйця – 2 шт.
  • цукор – 200 г
  • борошно – 250 г
  • розпушувач – 1 ч. л.
  • олія – 130 мл
  • какао – 1 ст. л.
  • кориця – 1 ч. л.
  • кардамон, гвоздика й імбир – дрібка
  • ванільний екстракт – 1 ч. л.

Буряк запікаємо у духовці, даємо вистигнути. Чистимо та подрібнюємо блендером. Додаємо цукор і добре перемішуємо. Потім, помішуючи, додаємо яйця. Слідом вливаємо олію та знову перемішуємо. Наприкінці додаємо просіяне борошно, розпушувач і прянощі. Готове тісто виливаємо у змащену олією форму (діаметром 22-24 см). Ставимо у нагріту до 180 градусів духовку та запікаємо 30-40 хвилин.

Теги:
Підписуйтесь на нас в Facebook!

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: