Cпецпроекти

6 простих рецептів сангрії (з алкоголем і без)


0 517 28
Літо — ідеальний час для сангрії. Родом сангрія з Іспанії, де зазвичай її готують на основі червоного вина (іспанське sangría походить від слова sangre, що у перекладі означає «кров»), додаючи до нього фрукти, ягоди, прянощі, бренді і сухий лікер.

Свого часу сангрія набула популярності на тлі національної іспанської кухні, для якої характерні страви з жирного м’яса, приготованого на відкритому вогні. З м’ясом, як відомо, найкраще смакує червоне вино. Проте у спеку пити його важко, тому сангрія стала «легкою» альтернативою традиційному іспанському червоному.

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк пропонує не обмежуватися одним лише червоним вином і дає цілих шість рецептів сангрії на основі білого, червоного, рожевого, ігристого та кріпленого вина, а також ділиться рецептом безалкогольної сангрії на основі соку. Загалом чіткого рецепту сангрії немає, є лише інтуїтивний принцип: вино + фрукти + спеції. Спецій, до речі, – зовсім не обов’язковий інгредієнт.

Сангрія з білого вина

При виборі білого вина для сангрії необхідно звертати увагу на те, з якими фруктами і ягодами ви його будете поєднувати. Тому що вино совіньон блан, наприклад, має високу кислотність і аромати цитрусових, тому у поєднанні з лимонами і апельсинами сангрія вийде занадто кислою.

  • шардоне – 1 пляшка
  • персики – 3 шт.
  • яблука – 3 шт.
  • персиковий лікер – 50 мл
  • лід і малина – для подачі

Персики та яблука помити, нарізати кубиками. Скласти у глечик, залити вином і лікером, поставити на 2-3 години в холодильник. Перед подачею додати лід і малину.

Сангрія з червоного вина

При виборі червоного вина для сангрії не беріть витримані вина, ті, в яких переважають таніни — вони надають напою специфічний присмак. Усю красу піно нуару буде знищено силою фруктових смаків і запахів, а ось шираз, не надто складне к’янті або мальбек відмінно підійдуть.

  • червоне вино – 1 пляшка
  • газована мінералка – 1 стакан
  • апельсин – 1 шт.
  • лайм – 1 шт.
  • полуниця – 10 шт.
  • лід – для подачі

У полуниці видаляємо хвостики, ягоди розрізаємо на половинки. Апельсин і лайм нарізаємо скибочками або кружальцями. Фрукти і ягоди складаємо у глечик, заливаємо вином і мінералкою. Ставимо у холодильник на дві-три години. Перед подачею додаємо лід.

Санрія з ігристого вина

Головний секрет сангрії на основі ігристого полягає у тому, що всі інгредієнти необхідно підготувати заздалегідь і лише після цього відкривати вино. Пити таку сангрію також треба одразу, щоб бульбашки, у яких, власне, і є найголовніша сутність напою, не встигли випаруватися.

  • напівсолодке ігристе – 2 пляшки
  • малина – 1 склянка
  • лід – опціонально

Лід і малину складаємо у глечик, заливаємо ігристим. Подаємо одразу, п’ємо, не зволікаючи.

Сангрія з рожевого вина

По-перше, це красиво. Відтінки вина можна обирати від ніжно-рожевого до майже кривавого. Аромати червоних ягід, які присутні у багатьох рожевих винах, відмінно поєднуватимуться з апельсинами або персиками.

  • розе – 1 пляшка
  • полуниця – 2 чашки
  • полуничний лікер – 100 мл
  • лимон – половинка
  • лайм – половинка
  • базилік – невеликий пучок
  • лід – опціонально

Полуницю нарізати, з базиліка обірвати листочки, лимон і лайм порізати кружальцями. Скласти все у глечик, залити вином і лікером, перемішати. Поставити у холодильник на дві-три години, при подачі додати лід.

Сангрія з кріпленого вина

Цей варіант сангрії — найменш поширений. Радимо обирати для такої сангрії фрукти з високою кислотністю: гранати, лимони, грейпфрути, апельсини, лайми, а також сік з них. Кислинка допоможе нейтралізувати солодкість вина і зробить сангрію більш збалансованою. Зверніть увагу, що дуже солодке кріплене вино, на кшталт портвейну, мадейри або марсали, для сангрії не підійде.

  • кріплене вино – 1 пляшка
  • грейпфрутовий сік – 200 мл
  • апельсин – 1 шт.
  • персик або нектарин – 2-3 шт.
  • сік двох лаймів
  • цукор – 50 г
  • газована мінералка – 2 склянки
  • лід – для подачі

Апельсин, персики або нектарини нарізати скибочками, скласти у великий посуд. Додати всі інші складові, перемішати та поставити у холодильник на 2-3 години. Перед подачею додати лід.

Безалкогольна сангрія

Безалкогольну сангрію готують на основі соку із додаванням газованої мінеральної води з великою кількістю сезонних фруктів — починаючи від яблук і закінчуючи персиками, полуницею, грушами і пряною зеленню на кшталт м’яти, червоного базиліку, тім’яну, розмарину тощо.

  • виноградний сік – 2 л
  • газована мінералка – 1 л
  • сицилійській апельсин – 2-3 шт.
  • лід, тім’ян – для подачі

Апельсини ріжемо напівкружальцями та складаємо у глечик. Заливаємо соком та мінералкою. Ставимо у холодильник, даємо вистигнути годинку-дві, потім додаємо лід і кілька гілочок тім’яну, розливаємо у келихи та починаємо пити.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Смажений кавун і суп із дині. Що готувати у серпні
879 0 93
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Що готувати із кавуна. 8 простих рецептів
614 0 12

Теги:
Підписуйтесь на нас в Facebook

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: