Cпецпроекти

Томати індиго. Звідки вони взялися та з чим їх їдять


7
Помічали нові томати на ринку? Чорного кольору? Ми зараз не про коричневі помідори кумато або, як їх ще називають, «Чорний принц». А про чорні, наче вугілля. Набувши популярності на Заході, вони нарешті дісталися України.

Що це таке

Насправді, це звичайні помідори. І називаються не чорні, а Ружа Індиго. Або Індиго Роуз — як більше до вподоби (англійською назва помідорів звучить як Indigo rose tomato). Вирощені ці томати у результаті натуральної селекції, а їхній колір обумовлений вмістом антоціану — речовини, яка забарвлює плоди у темні кольори, від бузкового до синьо-чорного. Антоціани містяться у баклажанах, буряку, червонокачанній капусті та інших овочах. При змішуванні червоних і фіолетових пігментів у томатах він дає досить екзотичне забарвлення вугільного відтінку.

Користь

Антоціан – відмінний природний антиоксидант, тобто протистоїть багатьом неприємним процесам в організмі. Наприклад, уповільнює процес старіння або розвитку онкологічних пухлин. Крім того, антоціан зміцнює стінки судин і допомагає нашому імунітету у боротьбі зі шкідливими вірусами.

У томатах також міститься провітамін A, який покращує зір, та клітковина й пектинові речовини, що покращують процеси травлення, посилюють перистальтику кишківника й виділення шлункового соку, а також зв’язують і виводять шкідливі речовини, які потрапляють з їжею або утворюються у результаті порушення травлення.

Завдяки яблучній і лимонній кислотам томати викликають апетит, активізують процес травлення, запобігають розмноженню хвороботворної кишкової мікрофлори та паразитів. А ще чорні томати вважаються афродизіаком. Але цей факт не має наукового підтвердження.

Смак

На смак чорні помідори дуже відрізняються від червоних. Вони містять набагато більше цукру, який у поєднанні з органічною кислотою робить смак більш насиченим. Після того, як ви скуштуєте томати індиго, звичайні червоні помідори здаватимуться вам несмачними. Саме тому шефи з усього світу божеволіють через Indigo rose tomato. Ми, тим часом, радимо вам пошукати чорні томати на ринках (у Києві їх можна знайти, приміром, на Солом’янському ринку) та приготувати салат з різнокольорових томатів та домашнього соусу песто.

Фото: madaboutkitchen.in

Знадобиться:

  • різнокольорові томати – 200 г
  • маслини або оливки – за бажанням
  • зелений базилік – 50 г
  • пармезан – 50 г
  • кедрові горіхи – 30 г
  • оливкова олія – півсклянки
  • часник – 2 зубки

Томати помити, розрізати навпіл або скибочками (якщо у вас черрі, можна цілі). Скласти у миску, додати нарізані маслини або оливки. Заправити соусом песто. Для цього необхідно промити базилік, обсушити його, обірвати листочки. Часник порізати пластинками, сир потерти на дрібну тертушку. Скласти в блендер, додати горіхи та олію та змішати все протягом однієї хвилини (консистенція соусу має бути рихла) або розтовкти все у ступці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: