Cпецпроекти

Від бутерброду до запіканки. 8 рецептів із лисичками


22
На дворі сезон лисичок, тож час купувати гриби та влаштовувати експерименти на кухні. Головне — купити на ринку справжні лисички.

Несправжня лисичка відрізняється від справжньої кольором: «брехливі» лисички яскравіше, м’якуш у них (так називають внутрішній шар плодового тіла гриба) — інтенсивніший, більше жовто-помаранчевий. Також у несправжніх лисичок рівний капелюшок — кругленький, з акуратно закругленими краями. А справжні лисички — із хвилястим по краях капелюшком. Ну і запах — справжні лисички сильно пахнуть лісовими грибами.

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк розповідає, що можна приготувати з лисичками.

Гарячі бутерброди з лисичками

  • хліб – чотири скибочки
  • лисички – 2 жмені
  • моцарела – 1 кулька
  • олія – 2 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком

Гриби добре промиваємо під проточною водою. Цибулю чистимо від лушпиння, дрібно ріжемо. Викладаємо цибулю на розігріту та змащену олією пательню та пасеруємо, помішуючи, до золотавого кольору. Слідом додаємо нарізані гриби, сіль і перець. Продовжуємо смажити, помішуючи, поки волога не випарується, а гриби не стануть рум’яними. Викладаємо гриби з цибулею на хліб, зверху кладемо шматочки моцарели. Викладаємо канапки на деко, застелене пергаментом, та ставимо до духовки, розігрітої до 200 градусів. Запікаємо 5 хвилин.

Паста з лисичками

  • спагеті або інша паста – 250 г
  • лисички – 300 г
  • вершки – 2 ст. л.
  • вершкове масло – 1 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком
  • пармезан, свіжа зелень 

Спагеті відваріть згідно інструкції на упаковці. У великій сковорідці розтопіть вершкове масло, додайте лисички, перець, сіль. Смажте на середньому вогні, помішуючи, хвилин п’ять. Потім влийте до грибів вершки і тушкуйте, поки соус не загусне. Додайте на сковорідку пасту, обережно перемішайте і потримайте на вогні хвилину-дві. Готову пасту викладіть у тарілку, посипте тертим пармезаном і прикрасьте зеленню.

Лисички у вершковому соусі

  • лисички – 3 жмені
  • цибуля – 3 шт.
  • вершкове масло – 2 ст. л.
  • вершки 20% – 200 мл
  • сіль, перець – за смаком
  • зелень – за бажанням

Гриби переберіть, ретельно промийте, видаляючи сміття. Відваріть лисички у невеликій кількості води близько півгодини, ще раз промийте і залиште стікати. Слідом обсмажуйте на розтопленому маслі разом із дрібно різаною цибулею. Щойно гриби стануть золотавого кольору, додайте сіль і перець, а також влийте вершки, постійно помішуючи. Накрийте кришкою та залиште тушкуватися хвилин на п’ять на невеликому вогні. Киньте рубану зелень, перемішайте і відразу знімайте з вогню.

Смажена картопля з лисичками

  • картопля – 0,5 кг
  • лисички – 0,5 кг
  • часник – 2-3 зубчики
  • сіль, перець – за смаком
  • олія – 2 ст. л.

Гриби переберіть. Після очищення залийте холодною водою, а потім ретельно промийте. Відкиньте їх на друшляк, висушіть, наріжте пластинками. Часник пропустіть через прес та обсмажуйте його разом із грибами у глибокій пательні. Коли гриби випустять воду та стануть золотавого кольору, додайте чищену й нарізану картоплю. Посоліть і поперчіть та смажте до готовності картоплі.

Крем-суп із лисичками

  • ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • картопля – 250 г
  • олія – 3 ст. л.
  • біле сухе вино – 100 мл
  • курячий бульйон – 250 мл
  • вершки 35% – 150 мл
  • лисички – 800 г
  • сіль, перець – за смаком

Лисички замочуємо на 30 хвилин у воді, щоб змити землю і бруд. Потім ретельно промиваємо. Нарізаємо картоплю, смажимо на сковороді. Чистимо і ріжемо цибулю, додаємо на пательню до картоплі. Хвилин за 5-7 додаємо в пательню вино та чекаємо, поки не випарується половина вина. Слідом додаємо курячий бульйон, який також уварюємо вдвічі. Додаємо вершки, доводимо до кипіння, чекаємо ще хвилини 3-4. Додаємо сіль і перець, перемішуємо та подрібнюємо блендером.

Омлет з лисичками

  • лисички – 2 жмені
  • яйця – 3-4 шт.
  • вершки – 100 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт. 
  • сіль, перець – за смаком
  • олія – для смаження

Лисички замочуємо на 30 хвилин у воді, щоб змити землю і бруд. Потім ретельно промиваємо. Нарізаємо навпіл та обсмажуємо на змащеній олією пательні до золотавого кольору. Яйця збиваємо разом з вершками, перцем і сіллю. Заливаємо цією сумішшю гриби на пательні, накриваємо кришкою та смажимо на середньому вогні 7-10 хвилин.

Піца з лисичками

  • тісто для піци – 300 г
  • лисички – 150 г
  • моцарелла – 140 г
  • помідори чері – 6-8 шт.
  • томатний соус – 2 ст. л.
  • олія – 2 ст. л.
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • сіль, перець – за смаком

Духовку вмикаємо на 250 градусів. Лисички добре промиваємо та відварюваємо хвилин 20 у підсоленій воді. Слідом викладаємо у змащену олією пательню, додаємо дрібно різану цибулю, сіль, перець за смаком. Смажимо все, помішуючи, до золотавого кольору. Стіл притрушуємо борошном та розкатуємо на ньому тісто.  Викладаємо тісто на деко, застелене пергаментом. Змащуємо тісто томатним соусом. Зверху викладаємо розрізані навпіл чері, смажені гриби та нарізану кружальцями моцареллу. Ставимо у нагріту до 250 градусів духовку на 10-12 хвилин.

Запіканка з лисичками

  • листкове тісто
  • лисички – 500 г
  • картопля – 1 кг
  • вершки – пісклянки
  • яйця – 3 шт.
  • твердий тертий сир
  • вершкове масло – 1 ст. л.
  • сіль, перець – за смаком

Гриби добре промити й почистити, обсмажити їх у вершковому маслі до золотавого кольору. Картоплю порізати на шматочки розміром як лисички, додати на пательню з грибами. Посолити, поперчити, обсмажити до напівготовності картоплі. Тісто викласти у змащену олією форму, зробити бортики. У середину викласти картоплю з грибами. Залити збитими з вершками яйцями, добре присипати тертим сиром. Запікати 20-30 хвилин за температури 180 градусів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: