Cпецпроекти

М’ясо зі сливами та маринований перець. Що готувати у вересні


0 534 16
Що купувати на ринку цього місяця? І що можна із цього приготувати? Щоб було смачно, корисно, але при цьому не треба було півдня стояти на кухні? Ми маємо відповіді на всі ці запитання.

Редакторка розділу «Їжа» та авторка фуд-блогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні  продукти, а також ділиться простими рецептами, які не потребуватимуть багато часу та сил.

У серпні Маша радить купувати на ринках сливи та солодкий перець, а також груші, виноград й обліпиху.

Сливи у вересні – це просто must have, оскільки їхній вік добігає кінця. Слива дуже корисна, адже багата на різноманітні вітаміни й мінерали. Також вона відмінно збуджує апетит і покращує перистальтику кишківника. Усупереч поширеній думці готувати зі сливами можна не лише десерти та випічку. На сніданок можна приготувати кашу з карамелізованими сливами, на обід – м’ясне рагу зі сливами, а на вечерю – овочевий салат з моцарелою і сливами. Рецепти всіх цих страв я вам уже пропонувала, детально про них можна почитати тут.

Якщо ж ви все ж таки хочете спекти пиріг зі сливами, раджу готувати його за рецептом дружини принца Гаррі Меган Маркл. Такий пиріг стане чудовим перекусом або доповненням до чаю чи кави. Детальний рецепт можна подивитися тут.

Солодкий перець також беріть на ринках у вересні, бо потім просто не буде – доведеться чекати наступного літа. Додавайте перець у салати та рагу або ж приготуйте печені мариновані перці – відмінну страву, яку можна їсти просто так, додавати в салати, подавати на гарнір до м’яса чи риби або ж викладати на підсушений і змащений крем-сиром хліб.

Щоб приготувати такі перці, необхідно помити їх і витерти насухо. Потім змастити олією з усіх боків, викласти на деко, застелене пергаментом, і поставити в нагріту до 180 градусів духовку. Запікати приблизно 40 хвилин. Коли перці будуть готові, дати їм трохи вистигнути та почистити від шкірки й насіння. Перекласти перці в глибоку миску й залити маринадом. Для маринаду потрібно змішати олію і винний оцет у пропорції 2: 1 (олії удвічі більше, ніж оцту), додати подрібнений пучок петрушки та два-три зубчики часнику (можна вичавити через прес, а можна просто розчавити ножем). Змішуємо все, заливаємо перці отриманою сумішшю і ставимо до холодильника мінімум на три-чотири години.

Також беріть у вересні на ринках груші. Вони ще будуть упродовж усієї осені, але не відмовляйте собі в задоволенні. З грушами можна готувати відмінні коктейлі – наприклад, гарячий пунш або освіжну сангрію (рецепти можна подивитися тут).

Крім того, грушки добре додавати до салатів: вони ідеально пасують до хамону, блакитного або козиного сиру й інжиру (рецепти дивіться тут). А ще з грушок виходить дуже добрий мармелад (рецепт тут). Про пироги з грушами я взагалі мовчу, адже це класика на всі часи. Рецепти шоколадно-грушевого пирога або тарту з грушами і кисломолочним сиром можна знайти тут.

Виноград також купуйте у вересні. Потім він теж буде, але зараз у нього пік сезону. Винограду на ринках багато, і різного: є білий, синій, рожевий, киш-миш, дамські пальчики, мускат тощо. З винограду раджу нічого не готувати, а їсти його просто так, заїдаючи ним вино, сир і горіхи.

Але якщо вам все-таки закортить провести «виноградний експеримент», приготуйте якийсь легкий салат. Але не те божевілля, для якого відварну курку змішують з виноградом і для чогось заливають майонезом (хто це взагалі придумав, хто?!), а легкий салат. Візьміть жменю руколи, промийте та підсушіть паперовими рушниками. Виноград помийте, обірвіть з гілок. Якщо ягоди великі, можна розрізати їх навпіл. У глибоку миску складіть зелень і виноград, додайте жменю улюблених горішків і нарізаний кубиками стиглий авокадо. За бажання можна додати нарізану тонкими півкільцями синю цибулю й столову ложку фети або кисломолочного сиру. Посолити, поперчити, скропити соком лимона або бальзамічним оцтом. Заправити олією та перемішати.

Й обліпиху беріть, якщо десь побачите. Заморожуйте її на зиму, а поті додавайте у чай – вона чудово допомагає при застуді. Або приготуйте з неї соус до м’яса – дуже смачний, із пікантною кислинкою. Для приготування такого соусу знадобиться:

  • обліпиха – 200 г;
  • вода – 50 мл;
  • картопляний крохмаль – 3 ч. л.;
  • рідкий мед – 1 ст. л.;
  • перець-горошок – 6 шт.;
  • сіль – щіпка;
  • чебрець – щіпка;
  • часник – 2 зубчики.

Подрібніть ягоди в пюре за допомогою блендера. Протріть пюре через сито, щоб позбутися жорстких кісточок. У ступці розітріть часник, перець, чебрець і сіль – має вийти однорідна паста. Додайте до обліпихового пюре часникову пасту та мед, а також розведений у воді крохмаль. Перемішайте, доведіть до кипіння і варіть, помішуючи, на повільному вогні приблизно 3–5 хвилин – соус має трохи загуснути. Готовий соус можна подавати як теплим, так і холодним.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: