Cпецпроекти

Що готувати з яблук: рецепти на сніданок, обід і вечерю


28
Оладки з яблуками на сніданок, курка з яблуками на обід, теплий салат із печінкою та яблуками на вечерю та яблучна шарлотка до чаю як перекус. На дворі сезон яблук. Мерщій на ринок!

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк пропонує прості рецепти з яблуками.

Сніданок. Оладки з яблуками

  • яйце – 1 шт.
  • яблуко – 2 шт. 
  • цукор – 2–3 ст. л.
  • сіль – дрібка
  • кефір – 1 склянка
  • борошно – 1,5–2 склянки
  • сода – на кінчику ложки (погасити оцтом)
  • олія – для смаження 

Кефір заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб він мав кімнатну температуру. Розбиваємо в нього яйце, додаємо цукор і сіль, перемішуємо. Додаємо гашену оцтом соду та потроху всипаємо борошно, постійно помішуючи тісто вінчиком, щоб не було грудочок. Тісто має бути за консистенцією наче густа сметана. Яблука чистимо, тремо на тертушку та додаємо в тісто. Перемішуємо та залишаємо тісто «відпочити» хвилин на 20. Після цього викладаємо ложкою на розігріту та змащену олією пательню. Смажимо до золотавого кольору з обох боків.

Обід. Курка, запечена з яблуками

  • курка – 1 шт.
  • яблука – 5–7 шт.
  • сметана або майонез – 150 г
  • часник – 2 зубчики
  • сіль, перець – за смаком
  • трави й прянощі – за смаком

Курку миємо, висушуємо паперовими рушниками. Часник чистимо та тиснемо давилкою. Змішуємо його з перцем, сіллю і травами. Натираємо цією сумішшю курку (всередині і зовні), а потім обмазуємо майонезом або сметаною. Яблука миємо, розрізаємо навпіл. З половини яблук вирізаємо серцевину з насінням і ріжемо скибками. Фаршируємо цими скибками черевце курки. Після цього зашиваємо отвір у череві курки та зав’язуємо ниткою ніжки (це потрібно для того, щоб курка пропеклася рівномірно).

Викладаємо тушку в змащену олією форму, ставимо у розігріту до 180 градусів духовку та запікаємо 1,5–2 години. Під час запікання періодично поливаємо курку витопленим жиром – це не дасть їй пересохнути. За півгодини до готовності дістаємо деко з духовки та кладемо поруч із куркою решту яблук – можна половинки, можна також нарізати їх скибками. Повертаємо курку в духовку та запікаємо ще приблизно 30 хвилин. Готовність курки можна перевірити, проткнувши її зубочисткою: якщо остання легко входить у м’ясо, а сік виділяється прозорий, курка готова.

Вечеря. Теплий салат із печінкою та яблуками

  • куряча печінка – 250 г
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • яблуко – 1 шт. (велике)
  • болгарський перець – 1 шт.
  • сіль, перець – за смаком
  • олія

Печінку миємо, видаляємо плівки. Викладаємо на розігріту пательню та чекаємо, поки випарується рідина. Слідом додаємо олію та тонко різану цибулю. Солимо, перчимо та смажимо, помішуючи, поки цибуля не стане м’якою, а печінка рум’яною з усіх боків. Готову печінку викладаємо разом із цибулю у миску, додаємо нарізане скибочками яблуко та солодкий перець. Додаємо сіль і перець за смаком і трохи поливаємо олією.

Перекус. Яблучна шарлотка

  • борошно – 1 склянка
  • яблука – 3 шт.
  • цукор – 1 склянка
  • гашена оцтом сода – 1/2 ч. л.
  • яйця – 3 шт.
  • мелена кориця – 1 ч. л.

Відокремлюємо білки від жовтків. Білки збиваємо міксером у міцну піну, поступово додаючи цукор. Продовжуємо збивати, додаючи по одному жовтки, потім гашену соду та борошно. Тісто за консистенцією має нагадувати сметану. Додаємо корицю. Чистимо та ріжемо шматочками яблука. Викладаємо їх на дно змащеної олією форми. Заливаємо яблука тістом. Ставимо пиріг у духовку, розігріту до 180 градусів. Через 30 хвилин перевіряємо готовність за допомогою зубочистки: якщо тісто на ній не залишається, пиріг готовий.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: