Cпецпроекти

Курка з гранатом і айвовий лікер. Що готувати в листопаді з сезонних продуктів


25
Що купувати на ринку цього місяця? І що можна із цього приготувати? Щоб було смачно, корисно, але при цьому не треба було півдня стояти на кухні? Ми маємо відповіді на всі ці запитання.

Редакторка розділу «Їжа» та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк продовжує розповідати про смачні та корисні сезонні  продукти, а також ділиться простими рецептами, для приготування яких не потрібно багато часу та сил. У листопаді Маша радить купувати на ринках фейхоа, гранати, айву, капусту й пастернак.

У листопаді беріть на ринках фейхоа — поки вона ще по 80-100 гривень за кілограм. Бо потім вона буде, але ціни на неї зростатимуть у геометричній прогресії: взимку ціна на фейхоа коливається від 300 до 800 грн за кіло. Шкірка фейхоа тверда й терпка, м’якіть — соковита і м’яка. На смак і запах фейхоа нагадує щось середнє між полуницею і ківі, а деяким відчуває ще й присмак ананаса.

З фейхоа можна приготувати як варення (до речі, сире, тобто подрібнити та змішати з цукром — не треба нічого варити), так і салати, соус до м’яса, напої і десерти. Рецепти можна подивитися тут.

Гранати беріть на ринках у листопаді. Або гранатовий сік — торговці на ринках зазвичай роблять фреш просто у вас на очах. Зараз, наприклад, сезон азербайджанських гранатів, турецькі й ізраїльські вже відійшли. Яскраві зерна стануть чудовим доповненням у салатах і десертах, ними також можна просто прикрашати страви.

Гранат добре поєднується з куркою, тому можна приготувати курку в пряному гранатово-медовому соусі. Схожий рецепт є в Йорданії, щоправда, там це блюдо готують з гранатовим сиропом. Ми ж вирішили трохи поекспериментувати й замінили цей сироп на мед і зерна граната. Вийшло смачно, рецепт можна подивитися тут. Із гранату також можна зробити східний соус наршараб, який чудово поєднується зі стравами з м’яса і риби, а також прекрасно пасуватиме до овочів і різних гарнірів. Рецепт наршарабу, а також гранатового чаю і салату з гранатом і гарбузом можна подивитися тут.

Айву також купуйте на ринках зараз. Її можна їсти просто так, як яблука, а також готувати з нею безліч страв. Наприклад, можна зварити джем до чаю або приготувати натуральний домашній айвовий мармелад — хороша заміна цукеркам і шоколаду. Рецепти можна подивитися тут і тут.

Також з айви можна готувати різноманітні напої, наприклад, настоянки. Ми вам розповідали, як приготувати ратафію, лікер і настоянку з віски та айви, рецепти можна подивитися тут. Також з айви можна зварити компот і кисіль або приготувати квас — рецепти цих напоїв дивіться тут. А ще з айвою можна приготувати кускус або м’ясо, рецепти можна подивитися тут.

Капусту беріть у листопаді. Так, груди від неї не ростуть. Проте капуста дуже корисна для організму своїм вмістом калію, фосфору, цукру, жирів, клітковини, фітонцидів, ензимів і різних вітамінів. Наприклад, у білій капусті міститься багато аскорбінової кислоти (тобто вітаміну С). Зовнішнє зелене листя капусти містить фолієву кислоту, яка добре впливає на кровообіг і обмінні процеси в організмі. А тартонова кислота затримує процес накопичення холестерину, солі калію добре виводять рідину з організму.

А для тих, хто думає, що капуста — це лише борщ, голубці і весняний салат з огірками та редисом, пропонуємо приготувати грецьке рагу лаханорізо, польський бігос, американський салат коул слоу і багато іншого. Рецепти можна подивитися тут.

І пастернак також беріть ще в листопаді. Бо потім не буде! У всіх пастернак асоціюється лише з письменником Борисом Пастернаком, і мені через це, як то кажуть, «дуже обідно». На вигляд пастернак схожий на білу моркву, водночас його можна легко сплутати з коренем петрушки. Різниця лише в тому, що пастернак не має запаху, а ось присмак у нього, навпаки, яскраво виражений горіховий. Рецепти з пастернаку маловідомі, оскільки в нашій країні його чомусь рідко додають у різні страви. І дарма. Він може стати чудовою заміною картоплі або моркві, а також гарніром до смаженого м’яса.

Готувати з пастернаку можна що завгодно. Він смачний і варений, і смажений, і печений, можна зробити крем-суп з пастернакучипсипюре, салат, запіканку та багато іншого.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Що готувати з грушею. 10 простих рецептів
41

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: